Författarens kundgrupp

Författare som har sin kundgrupp klar för sig vid skrivandet skriver bättre. Att redan när manus skrivs se sin målgrupp gör att du vet vilket språk du ska använda.

En kundgrupp kan med fördel bestå av en enda person. En människa eller en fiktiv person som du vet vad den gillar. Skriver du till din farfar eller till en känd person? Vilken ålder har din person? Är det en person som gillar att arbeta med händerna? Ett manus som författaren skrivit för att nå en bred publik kan lätt upplevas som spretig.

Att använda en persona som målgrupp när du skriver manus kan vara en otroligt effektiv strategi för att skapa berättelser som verkligen talar till en viss läsar- eller tittargrupp. Genom att ha en tydlig bild av vem du skriver för, kan du bättre forma innehållet, tonen och karaktärerna för att engagera och fånga målgruppens intresse.

Här är en checklista som du kan använda när du skapar en persona i manusskrivandet:

  1. Skapa en tydlig bild av din målgrupp

När du utvecklar en persona som målgrupp för ditt manus, börjar du med att skapa en fiktiv karaktär baserad på dina idealiska läsare eller tittare. Detta kan likna den process som används i marknadsföring. Genom att definiera detaljer som demografi, livsstil, intressen och problemområden kan du bygga en person som känns verklig.

Exempel på persona för manus:

  • Namn: Anna, den ambitiösa karriärkvinnan
  • Ålder: 27 år
  • Yrke: Arbetar på en klädbutik i en medelstor stad, Västerås
  • Intressen: Nätverkande, resor, mindfulness, ny teknik, popkultur.
  • Livssituation: Singel, bor centralt, älskar att hänga med vänner över brunch.
  • Beteende: Anna har en hektisk vardag och älskar snabba berättelser med starka kvinnliga karaktärer. Hon streamar serier på Netflix och är ofta på jakt efter underhållning som speglar hennes livsstil och utmaningar.
  1. Anpassa ton och stil

När du har en tydlig persona i åtanke kan du anpassa både tonen och stilen i ditt manus för att passa den målgruppen. Om din persona till exempel är ung och teknikintresserad, som Anna ovan, kan du använda ett språk och referenser som speglar den digitala och snabba världen hon lever i. Detta kan också påverka dialogerna i ditt manus, så att karaktärerna talar på ett sätt som känns igenkännbart och relaterbart för din persona.

  1. Utveckla karaktärer och teman som resonerar

Att ha en persona hjälper dig att skapa karaktärer och teman som speglar de frågor och intressen som är viktiga för din målgrupp. Om din persona är en ung kvinna som Anna, kan du till exempel fokusera på teman som karriärsträvan, relationer, självständighet och balans mellan arbete och fritid. Karaktärerna kan vara utmanande och dynamiska, precis som din målgrupp vill se sig själva – drivna, men med sårbarheter och humor.

Frågor att ställa när du utvecklar karaktärer och teman:

  • Vilka problem eller drömmar har min persona som jag kan spegla i mina karaktärer?
  • Vilken sorts berättelse kommer att inspirera, underhålla eller beröra henne?
  • Hur kan jag visa upp aspekter av hennes vardag eller framtidsvisioner i manuset?
  1. Bygg en engagerande berättelse som matchar din målgrupps upplevelser

Genom att ha din persona som referenspunkt kan du skapa en berättelse som känns äkta och relevant för den målgrupp du riktar dig mot. Om din persona, som Anna, lever ett snabbt, storstadsliv, kanske hon uppskattar en berättelse som går i högt tempo med vändningar, eller där huvudpersonen jonglerar flera aspekter av sitt liv.

Berättelsen kan utforska hur en karriärdriven kvinna brottas med att hitta balans i sitt liv, eller en romantisk subplot där hon måste välja mellan sitt oberoende och ett förhållande. Kanske finns det också teman om vänskap, modern teknologi, eller personlig tillväxt, vilket speglar personans egen utveckling och utmaningar.

  1. Finslipa manusets emotionella resonans

Personas hjälper dig att förstå vilka känslomässiga strängar du ska dra i för att verkligen fånga din målgrupp. Om din persona till exempel ofta upplever stress över sitt hektiska liv, kanske en del av manuset kan handla om karaktärernas sökande efter balans, eller hur de hanterar stress och prestation. Känslor av gemenskap, styrka och självupptäckt kan vara centrala teman som resonerar djupt med din persona.

  1. Testa mot din persona

När du utvecklar manusets första utkast, tänk på hur din persona skulle reagera på olika scener eller vändpunkter. Skulle hon känna sig engagerad, utmanad eller inspirerad? Om du skriver för Anna, den karriärdrivna PR-konsulten, kanske du undrar: ”Skulle Anna relatera till den här karaktärens dilemma? Skulle den här konflikten hålla henne fastklistrad vid skärmen? Är tonen rätt för att få henne att känna att berättelsen är relevant?”

Författarens kundgrupp

Att använda en persona som målgrupp i manusskrivandet hjälper dig att skapa mer fokuserade, engagerande och känslomässigt relevanta berättelser. Genom att förstå din målgrupp på en djupare nivå kan du skriva manus som fångar upp deras verklighet, behov och drömmar. Denna metod leder inte bara till att din berättelse träffar rätt, utan också att den har större chans att skapa lojalitet och engagemang hos läsarna eller tittarna.

En klar målgrupp kan även användas till din marknadsföring av din bok.

Lycka till med skrivandet!

@Manuscoach

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Redigera

Polera genom att redigera ditt manus! Polera genom att redigera ditt manus! När manus är

Läs mer

Prologens syften

Prologens syften Prologen gagnar olika behov beroende på manus behov och författarens avsikter, prologens syften.

Läs mer
Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights