Skriv din bok på bästa sätt!

Det bästa sättet att skriva just din bok är att du skriver den. En manuscoach, lektör och manusutvecklare kan hjälpa dig på rätt väg när du gått vilse på din väg. Vi kan hjälpa dig att hitta flödet i skrivandet så läsaren vill läsa vidare. Du har ditt sätt att skriva som du ska behålla. Sen kan du få hjälp med de olika tekniska delarna du känner dig osäker på. En professionell läsare som kan se vad som behövs och hjälpa ditt manus att komma upp en nivå.

Att skriva en bok är mer än var 3e svensk dröm

Var tredje svensk vill skriva en bok så du är i gott sällskap. Sedan kan deras mål skilja sig åt, det finns så många mål med att skriva en egen bok. Alla mål är lika bra, när du gör saker utifrån dig och dina förutsättningar det är då du lyckas!

Källa: Rose S. 2010.Hur lätt är det att publicera en bok i Sverige? Clint.

8 olika mål med att skriva en bok

Hur ska jag nå målet med att skriva min bok?

Du kan nå ditt mål med att skriva boken genom att fortsätta framåt. Fortsätta skriva även när det går tungt. Att vila när du är trött men inte ge upp. Det låter som en tränare på en fotbollsträning, eller hur? Men det är samma mentalitet som kommer att göra att du når målet med att skriva din bok.

Skrivkramp?

Kramp kan komma när som helst och precis som med kramp i låret så är rörelse bästa sättet att komma förbi tillståndet. När skrivkrampen kommer så ta till skrivövningar, kan tyckas helt meningslöst att skriva om ”första turen på motorcykeln”. Nyttan finns där, att få i gång en bra vana vid att skriva text ger att text flödar lättare. Även att gå och göra något annat fungerar på kramp, men det är skrivandet du vill få flyt på, prova en skrivövning först.

Skrivrutin, hur ska jag få till det?

Rutinen för att skriva en bok kommer kanske inte gratis. Det är upp till dig att göra ett schema över din tid och avsätta tid. Det gäller även dig som är dagledig, ex. pensionär, när du planerar in ditt skrivande så ökar möjligheten att det blir av.

Personligen gillar jag scheman och rutiner, jag planerar in tid för olika uppgifter och har konstaterat att jag får fler saker genomförda och får mycket mer tid över till mina nöjen.

7 sätt för att skriva din bok fram till sista sidan

Sätt skrivandets olika moment

Skrivandet omfattar olika moment. Du kan skapa en synopsis och känna att det är en trygg tröja och för andra blir det en tvångströja.

Den dramaturgiska kurvan där spänningen ska trappas upp var efter brukar jag mer likna vid ett tåg än en val. Valens kurviga form kan lura nya författare att varje scen och kapitel måste vara mer spännande än de tidigare. Ett tåg på väg mot sitt mål är mer min målbild för dramaturgin. Ett tåg där passagerarna blir mer och mer sugna på att komma fram till det efterlängtade målet. Längs vägen finns olika stationer med händelser som påverkar passagerarna på tågets resa. Tåget går framåt längs spåret och till det läggs händelser som här symboliseras av stationer. 

Det finns fler delar att få med i sitt skrivande. Läs mer i artiklar här på sidan. 

Skriv en bok - summering

Summering av skriv din bok är att fortsätt framåt även när det går tungt. Skriv vidare, behöver inte bli perfekt, inte ens bra, bara fortsätt skriv. När det går tungt fortsätt skriv och radera lite! Du kan färgmarkera stycken du just nu inte tycker passar in. Längre fram kan du återvinna hela eller delar av scenen och ha lite gratis, eller bara få helt nya scener från.

Tag gärna kontakt med en manuscoach innan du ger upp. Det kan räcka med en-två konsultationer så du kommer vidare.

Sätt upp ditt mål och var nöjd med att du håller dig till ditt mål, ska du jämföra dig med andra ska det vara med attityden ”kan han så kan jag!”.

Avsätt tid för ditt skrivande det är då det blir av! Sätt upp ett mål och en belöning!

 

Jag tror på dig och att du kommer i mål med skrivandet av din bok! Lycka till!

/Angla
@Manuscoach.se

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights