FRÅGOR OCH SVAR

LEKTÖRS OCH MANUS FRÅGOR

HUR FRÅGOR

Hur fungerar det med betalning?

Jag kommer att skicka dig en faktura dig för den tjänst du valt.

Hur ska manus se ut när jag skickar in det? Vilket format ska texten skickas i?

Ditt manus ska följa nedanstående när du skickar in det till mig.

Jag vill få det i word och inte i PDF för då är det lättare att färgmarkera och lägga in kommentarer i ditt manus.

Hur ser jag kommentarer i utlåtandet?

Syns de inte direkt så kan du gå till flik ”granska”, där finns i rutan för ”kommentarer” en knapp med ”visa kommentarer”. Ungefär mitt på sidan i övre kanten.

Hur vet jag hur många ord jag skrivit?

Skriver du i word så finns en ruta nere i vänstra hörnet på skärmen där står hur många ord du skrivit. Motsvarande finns i andra text program.

Hur länge efter att jag fått utlåtandet kan jag höra av mig med frågor till dig?

För att jag ska ge dig bra svar på ditt manus så vill jag att du hör av dig inom 14 dagar. Det är svårare att svara på specifika frågor efter fler veckor, jag har då börjat läsa på nästa kunds manus.

NÄR FRÅGOR

När är det dags för mig att anlita en lektör?

När du skrivit färdigt ditt manus så är mitt förslag att du gör några få steg:

När ska jag skicka in mitt manus?

När jag bekräftat din offertförfrågan får du även besked om när du ska skicka in manus till mig. Där finns även anvisningar om hur det ska skickas till mig. 

När får jag mitt utlåtande?

Normalt får du utlåtandet till dig inom fyra till sex veckor från inlämningsdag. I offerten framgår om det kan ta längre tid för andra uppdrag är före i kön. 

VAD FRÅGOR

Vad är en korrekturläsare?

En korrekturläsare fokuserar på språket i manus. De rättar stavfel, syftningsfel och särskrivningar. De rättar grammatik, stil, kommateringar. Felaktiga meningar och otydliga ord fångas upp. De kan också söka efter sakfel, han tar på sig en grön tröja men tar av sig en blå skjorta.

Ska du ge ut manus själv så är korrekturläsning en viktig tjänst. Att rätta språket så det blir rätt.

Korrekturläsning kan inte ske samtidigt som lektörsläsningen. När du som författare läst mina förslag till ändringar så kanske du själv ser andra saker du vill ändra och då är det en ny text som ska granskas från första sidan så att all text blir korrekturläst.

Vad är en lektör?

En lektör är en person som hjälper författare med deras färdiga manus. När du söker på lektörstjänster så är de vanligaste träffarna i listan vi som arbetar för författaren och inte för förlag. Förlagen har egna lektörer som läser manus och avgör om manus ska bli utgivet eller inte. Här finns även hybrider, förlag som har lektörer som ska hjälpa texten att nå en ny nivå.

Vi som arbetar på uppdrag av författare har mer författarens bästa för ögonen. Vi vill att ditt manus ska bli så bra som bara möjligt för att öka chansen att många vill köpa din bok.

Lektör är ingen skyddad titel, det finns ingen högskola för lektörer. Det finns ingen kontroll över kvalitet av någon utomstående organisation.

Vi är utbildade på olika sätt och de flesta av oss är ansluta till en förening. Jag är yrkesutbildad av Ann Ljungberg, hon har arrangerat utbildningar för lektörer sedan 2016. Deltagare från år 2016–2021 räknas som första gruppen, jag hör till andra gruppen som startade år 2022.

Vi lektörer kan vara ansluten till föreningar såsom:

PS. Finns fler föreningar för lektörer så får ni gärna tipsa så lägger jag till på listan.

Vad är en manuscoach?

En manuscoach hjälper författare tidigt i manusskrivandet. Författaren kan få hjälp med att se om karaktärer, dialoger och dramaturgin är bra redan tidigt i manus. Få alla tekniska delar att sitta för att sedan få flyt i skrivandet. Manuscoachen kan komma in efter ett till tre kapitel eller när råmanus är färdigt men före råmanus ska skrivas om. Det är du som författare som avgör när du behöver hjälp.

Vad är en manusutvecklare?

En manusutvecklare kan vara både en manuscoach och en lektör. I rollen som manusutvecklare så läses manus med förutsättning att hjälpa författarens manus att bli bättre. Ger förslag på justeringar, rättningar mm. Det är tjänst du kan anlita både när manus bara är påbörjat och när manus är färdigskrivet. Läs mer om de olika titlarna.

Vad är en omläsning?

Efter lektörsläsningen har du som författare ändrat i manus så det behöver en ny granskning. Du har ändrat enligt förslag och handlingsplan, du har själv ändrat scener och kapitel. Då manus har bearbetats kan du skicka in det på nytt för en omläsning innan det går vidare till korrekturläsning inför tryck. 

Vad är ett råmanus?

Ett råmanus är manus när det är färdigt skrivet i sin version ett. Här gör författare olika.

Vad är enskilt samtal?

I tjänsten för utlåtande ingår ett 30 minuters samtal. Vi pratar om det som du tycker är oklart, löser problem. Allt efter vad du vill ta upp.

Vi bokar in en tid inom 14 dagar från du fått manus åter med utlåtandet, då har jag ditt manus kvar i minnet. Du kan också ställa dina frågor per mejl (inom 14 dagar).

Vad vill du veta om mitt manus i förväg?

Jag vill att du skriver ned dina funderingar i samband med att du skickar in manus. Jag kommer att läsa igenom manus en gång och bilda mig en uppfattning innan jag läser dina funderingar för att inte bli påverkad. Jag vill läsa manus som en av dina läsare kommer att göra. Jag läser sedan dina funderingar och läser sedan igenom manus ytterligare en gång. Skriver kommentarer i manus och skriver svar på dina funderingar.

Vad händer vid sjukdom?

Om jag författaren, blir sjuk och inte kan hålla datum för inskickning är Manuscoach tacksam om du kan meddela det. Då kan det finnas möjlighet att ta in annat manus före ditt. Så kan du behålla plats i kön.

Om jag manuscoach, blir sjuk. Jag planerar alltid mina uppdrag med god marginal så jag ska hålla utlovade leveranstider till dig som kund. Det ska finnas tid att vara sjuk i några dagar. Vid långvarig sjukdom har jag har gott samarbete med andra lektörer som jag kan tillfråga efter jag fått tillstånd av dig. Ber aldrig annan lektör läsa ditt manus utan tillstånd från dig. Att en annan lektör kan läsa ditt manus är en lösning i de fall du har en tajt tidsgräns för ditt manus inför nästa steg.

Vad är en språkgranskare?

Se mer under korrekturläsare.

Vad är en testläsare?

Testläsare är personer som gillar böcker och som har blick för vad som kan poleras för att bli lite bättre. Du finner dem främst via Facebook, gruppen ”Författare söker testläsare”.

Där kan du lägga ut en fråga om någon vill läsa ditt första kapitel eller hela ditt manus. Tag gärna emot två – tre personer som läser ditt manus för att fånga upp så många synpunkter som möjligt. Var beredd på att den som läser till dig vill att du ska läsa text tillbaka.

Vad ingår i ett utlåtande?

I ett utlåtande skrivs om vad som är bra och vad du kan polera på för att få ditt manus att gå framåt. Saker som alltid granskas är gestaltning, karaktärer, storyn, dramaturgi, anslag, framåtrörelse, avslut, språk med mera. I manus läggs kommentarer in på det som är bra och på de ställen som det går att polera mer. Även rena förslag på förbättringar.

Det är dock lite olika hos olika lektörer. De flesta ger kommentarer direkt i ditt manus. Sedan separat redovisning, ett så kallat utlåtande, över vad som behöver justeras och vad som är jättebra skrivet. Läs vad som ingår innan du anlitar en lektör för att få den tjänst du behöver.

Vad är en redaktör?

En redaktör söker mer efter det som bromsar upp läsningen. Söker efter det som stör i texten, finns det något som förvirrar, något som gör att läsningen stakar sig. De söker efter luckor i handlingen och andra oklarheter. Finns det språkliga grodor i manus? Har författaren upprepat sig? En redaktör är riktigt noggrann och kan läsa manus fyra gånger.

Frågor?

Kontakta mig gärna om du har någon fråga på någon av mina tjänster.

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights