Manus – börja författa!

Hur kan en Manuscoach hjälpa dig att förbättra ditt manus?

En manuscoach kan se styrkor i ditt manus och se de ställen i ditt manus där förstärkning behövs. Du får råd om hur ditt manus kan bli mer lättläst.

Ditt sätt att skriva ska du behålla. Det är läsvänlighet genom flyt i språk och att teknik för skrivandet används rätt som gäller. Kommer manuscoachen in tidigt i manusskrivandet så får författaren med sig skrivråd om hur manus kan lyftas samt råd i hur du går vidare med ditt författarskap. Delar av manus eller ett helt manus granskas i läsvänlighet och hur detaljer med teknik i skrivandet har använts.

4 råd för lyft av manus - hur du lyckas

När du känner att du vill slänga bort allt du skrivit så sök hjälp: 

Du kan inte misslyckas så länge du kämpar med att skriva. Det är först när du ger upp som du har misslyckats.

FÖRFATTAR- OCH MANUS COACH

START GROPEN

Manuscoach tjänster är till för dig som är i början på ditt skrivande. Kan även vara för dig som är mer i mitten av skrivande och känner att du kan ha fastnat. Du kan behöva hjälp att komma igång och vidare med ditt författande.

Som manuscoach ser jag till ditt sätt att skriva och hur jag kan ge råd för att manuset kan skina lite extra, vad vi tillsammans ska polera på. Mina råd är konkreta och enkla att förstå. Jag ger bara råd till dig, du äger ditt manus och väljer själv vad du tar till dig. Min personlighet är en peppande PT som ser det bästa i varje manus och ser dess möjligheter.

Jag skriver kommentarer direkt i ditt manus och ger även mina konkreta råd i yttrande/utlåtande. Jag lyfter såväl det som är riktigt bra och det som kan behöva poleras för att lysa.

Jag ser om manus fångar läsaren från första raden, väcker det nyfikenhet att läsa vidare?

Olika paket

Jag har skapat några olika paket där jag angett pris och även ett prisexempel. Du kan även få ett helt skräddarsytt paket som passar dina behov. 

Med min erfarenhet kan jag göra ditt manus bättre på kort tid!

Gå framåt till mitt formulär där du kan skicka in frågor, beskriva dina behov och göra offertförfrågningar.

I utlåtandet

Berättarperspektiv – Dialog – Dramaturgi – Gestaltning – Karaktärsskildring – Logiska luckor – Miljö – Språk – Stil – Struktur – Styrkor och svagheter – Tempo.

Jag tittar främst på vad just ditt manus behöver så alla rubriker återfinns inte i alla yttranden/utlåtanden.

Synopsis

Synopsis, i denna tjänst går jag igenom ditt material för manus. Ser på framåtdriv i manus, karaktärer, tempo, läser styrkor och svagheter. Du skickar in din synopsis i din form, kan vara bilder på notislappar, flöden ritat för hand eller via datorn. Jag ger råd om vad som kan poleras och markerar det som är jättebra!

Nedanför ser du olika paket och prisexempel så du enkelt kan se vad det kostar, moms är inkluderat. Offert kan låta invecklat – jag vill att du ska få rätt tjänst och i rätt tid. Skriv vad det är du vill få hjälp med och när du behöver hjälpen.

MINI C
LILLA C
FÖRSTA KAPITLET
SYNOPSIS
EGEN COACH
HELDAGS COACH
Pris anges inklusive moms!
Manuscoach är registrerad för F-skatt och moms.

PT

Personlig tränare för manus, vad är det?

En personlig tränare för manus är det jag kallar manuscoach. Jag finns där för dig när du skriver, du skickar in din text varje månad och får tips och pepp. Vi följs åt genom skrivandet, du känner att du har ett stöd i författandet och bara det kan öka motivationen att skriva. Att ha någon som väntar på din text och du vet att du får bra råd vidare i manusskrivandet kan ge självförtroendet en kick.

En coach i månaden

Att hyra en coach en gång i månaden kan vara ett bra sätt att komma i gång starkt med manusskrivandet. Då får du råd, stöd och pepp på vägen framåt.

Du visar även dig själv att du tar ditt mål med manus på allvar, att du satsar för att gå i mål. Du har en tidsgräns, du prioriterar dig själv och din tid.

I manusets första kapitel

I manusets första kapitel sätts stämningen för ditt manus. Du ger ditt löfte till läsaren vad manus ska handla om, är det en deckare? Är det en roman? Vilka karaktärer finns med i manus?

Finns det spänning från första scenen som lockar läsaren att läsa vidare?

Första kapitlet är avstamp för hur manus ska utvecklas. Det är även för dig som författare, kom igång med första kapitlet då flyter skrivandet av övriga kapitel på lättare.

Vill du prata manus med någon?

Känner du att du har frågor som inte passar in under någon rubrik? Då kan du boka ett eget samtal där du kan ställa dina frågor. Du kan skicka in några sidor av ditt manus före så jag kan läsa vart du fastnat och hur ditt problem ser ut.

6 tips på hur du ditt manus blir starkare!

Hur skrivs en synopsis?

En synopsis kan skrivas på en mängd olika sätt.

Det finns program på nätet för synopsis. Du kan skriva på s.k. notisar och sätta upp på garderobsdörrarna. Att skriva i word, excel eller OneNote är ytterligare alternativ. Din egen skrivbok med text, bild och många pilar fungerar utmärkt. Prova dig fram till den form som du gillar.  

Lektör versus Manuscoach

Mitt jobb som lektör är att ge dig stöd och råd för att ditt manus ska få skina. Några kallar uppdraget för författarlektör.

Mina lektörstjänster omfattar att ge råd, ställa frågor till dig som författare samt ett lång utlåtande så ditt manus blir bättre. 

Jag har delat isär uppdragen lektör och manuscoach då jag som coach vill komma in tidigt i ditt författarskap. Lektör kommer in när manus är färdigt eller nästan färdigt.

Mitt jobb som manuscoach är att hjälpa dig som författare och ditt manus att bli sitt bästa möjliga. Här vill jag komma in tidigt i författande.  Hjälpa dig i gång på ett bra sätt.

Finns det en mall för manus?

Det finns ingen mall för manus, men det finns en mall för vad som gör ett manus bra. Manus ska vara lätt att läsa och locka till fortsatt läsning. Det är dramaturgi, att det finns något som driver läsandet framåt, en spänning. Det gäller om mördaren ska fångas likaväl som i frågan om han ska få sin älskade Alice.

Vad är att fulskriva?

Att fulskriva är att bara skriva på. Att få ner din berättelse i skrift, med fel, med ofullständiga scener är en av de metoder som finns att skriva en bok. Metoden fungerar såväl för de erfarna författarna som nybörjare. Få ned ett råmanus ”på papper”. Senare blir ditt jobb är att bearbeta råmanus med att fylla på med dialoger, gestaltning och cliffhangers etcetera.

Sammanfattning manus

Det händer att jag får in manus som är färdiga och där manus hade mått bra av att jag eller någon annan manuscoach fått komma in tidigare. Att först jobba hårt för att få färdigt manus för att när det är lektörsgranskat få höra, att du har en jättebra historia, jättebra flyt men, dialogerna håller inte. Ett exempel är en morfar och hans barnbarn följs åt genom hela manus och de har samma personlighet och samma språk. Det var kämpigt för författaren att gå igenom hela manus igen för att ändra.

Vi är fler som erbjuder tjänster i början av manusskrivandet. Du kan fundera på om det är värt att satsa på dig själv för att få en bra start.

Frågor?

Har du frågor om hur någon av tjänsterna fungerar får du gärna kontakta mig.

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights