Bok in skrivpass

Skrivpass för ditt manusskrivande!

Bok in skrivpass. När du vill skriva din bok ska du sätta upp rimliga mål, det är då du lyckas och går i mål med ditt manusskrivande.

Att bestämma att du ska skriva 60 minuter varje dag utan att först kontrollerat om du har 60 minuter över varje dag är en mindre bra idé. Gör först ett schema över din vecka, hur ser din vecka ut? Gäller både för dig som arbetar samma tider varje dag måndag-fredag och för dig som arbetar skift. Skiftarbetare får göra fler schema och redogöra för hur olika veckor ser ut.

Lägg sedan dit de fasta åtagande du har, både egna och ev. övriga familjemedlemmars åtagande. Har du fast tid att gå och gympa, spela innebandy? Umgås du varje lördag med en vän?

Dags att lägga dit tider för måltider, städning och tvätt. Följer du någon serie på TV? Är fredagskvällsmys en fast punkt i ditt liv? Är du trött som ”en död sill” efter fem arbetsdagar. Lägg till i schemat.

Schemaläggning

Nu börjar schemat för vilka tider du har kvar för ditt skrivande träda fram. Att skriva 5-10 minuter om dagen är optimalt, då håller du manus igång och behöver inte ägna mycket tid åt att fundera på vad skrev du sist. Till det lägger du in längre skrivpass någon eller några dagar i veckan. Är du ovan kan det vara rimligt med varannan dag, sen om du hinner varje dag är det extra skrivpass (du kan lägga dem som preliminära skrivpass). Bättre att börja stilla och sedan öka på antalet. Sätter du orimliga mål kommer du inte att lyckas. Jag vill att du ska lyckas!

Mätbara mål

Mål ska vara mätbara, sätt en markering efter alla skrivpass som du genomför enligt plan, sätt även markering för extra skrivpass som du genomfört.

Efter trettio dagar kan du se att du har fått in en ny vana, att skrivpassen är en del av din vardag. Efter tre månader gör du en utvärdering, hur går det för dig? Har du hållit dina avsatta skrivpass? Behöver schemat ändras? Lägga till och ta bort, kanske även flytta på skrivpass. När du genomfört dina första tre månader med skrivpass kan du se om du är villig att ta bort något mer i ditt schema (ex. TV serien) för att ge mer tid åt manusskrivandet.

Du kommer att ha svårt att nå 100% enligt plan, du kan vara sjuk, behöva jobba över, hjälpa föräldrar, köra bilen till verkstaden, satsa på att 85% är nära nog. Att komma igång med att skriva är som att komma igång och träna, det är mer motigt i början. När du fått in rutinen så går det lättare och lättare. Se det som en morot, säg till dig själv: -det kommer att gå lättare snart, jag ska ta mig genom de motiga passen. Heja jag kan!

Boka in din egen tid

Jag bokar tid med mig själv i mobilens kalendern. Först alla fasta tider som jag har, tid jag arbetar med kunduppdrag. Sen bokar jag in tider för mitt skrivande, min tid för hemsidan, min träning etc. Då har jag tid avsatt! Fungerar jättebra!

Bonustips! Har du barn som har svårt att låta dig ha skrivpass, sätt upp en lista på kylskåpet. Säg att de ska rita en stjärna för varje skrivpass du haft utan att de stört dig en enda gång. När de kommit upp i x antal så gör ni något roligt tillsammans, åker och badar eller åker pulka. (Tänk på att skrivandet är stillasittande att pass med rörelse är bara gott!).

 

Belöning

Sätter du upp mål ska du även sätta upp belöning. Vad vill du göra när du skrivit (nästan helt) enligt din planering? Belöning efter en månad, efter tre månader osv. Gå långpromenad med en kompis? Ta en öl på en pub? Läsa en bok en hel dag?

Med min bakgrund som tränare vet jag att de som lyckas är de som satsar, de som har mål och de som är villiga att följa sitt schema! Lite Stenmark filosofi ”ju mer jag tränar – ju mer tur har jag” om att träning gav resultat och vinster i slalombacken.

Jag tror på att du kan för du ”ger inte upp” du ”ger allt du kan”! Sätt en notis med ditt personliga ”heja rop” på badrumsspegeln som påminnelse de första månaderna.

Jag tror på dig, du lyckas med ditt manusskrivande!
Angela

@Manuscoach

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Redigera

Polera genom att redigera ditt manus! Polera genom att redigera ditt manus! När manus är

Läs mer

Prologens syften

Prologens syften Prologen gagnar olika behov beroende på manus behov och författarens avsikter, prologens syften.

Läs mer
Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Här får du skrivråd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights