Dramaturgi-anslag

Anslaget i manus

Anslaget ska ge läsaren en smakbit på vad manus omfattar och hur du som författare presenterar. Författaren ska väcka läsarens förväntningar. Vilka karaktärer finns i manus? Vad är intrigen? Hur beskriver författaren miljön?

Nu kan inte allt avslöjas i första kapitlet men det ska vara en smakbit som lockar läsaren till att fortsätta läsa. Du har själv lagt ifrån dig en bok efter 10 sidor, tagit upp boken igen provat till ytterligare 20 sidor och sen gett upp. Boken är inte skriven för dig, du blir inte lockad att läsa vidare.

Anslag är del ett i dramaturgi som enkelt beskrivs hur spänningen flyttas framåt i ditt manus. En berättelse ska ske i rätt ordning. Anslag är första meningen och första stycket, här skapar du kontakt med din läsare. Du visar du läsaren vad din bok handlar om.

Spänningen ska leda fram till vändpunkten, det stora avslöjandet. Spänningen ska även leda vidare till sista raden i boken, du vill avsluta din bok på bästa sätt, att läsaren känner sig nöjd och inte lurad på slutpoängen. Är läsaren nöjd finns en förväntan på att du ska skriva ytterligare en bok som är väl värd att läsa.

Anslaget

Ditt manus konflikt ska om inte helt presenteras i första stycket i alla fall anas. Du ska binda läsaren att vilja läsa vidare, läsaren ska bli intresserad av konflikten och vilja läsa om upplösningen. Skriver du om en händelse som låter enkel att lösa, ex. ett mord som blir filmat av en övervakningskamera så kan läsaren undra om det verkligen är så enkelt?

Huvudpersonen får gärna vara en person som läsaren kan identifiera sig med, en person som gärna får befinna sig i underläge i anslaget. Läsaren ska känna att de vill att huvudpersonen ska klara sig, vinna skatten och bli lycklig. Läsaren blir nyfiken på om dessa förväntningar ska infrias.

Du kan välja att starta manus i anslaget eller låta läsaren komma in en bit in i handlingen och utifrån det skriva vidare om både det som lett till dag x och det som händer efteråt.

För dig som kämpar med dramaturgin så kan jag råda dig att skapa en synopsis, en skiss över händelser för att lättare se i vilken ordning händelser kommer.

@Manuscoach

 

 

 

 

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights