Synopsis byggs av grundstruktur och av manusets handling

Synopsis byggs av grundstruktur och av manusets handling. Bygg ut steg för steg.

Synopsis byggs av grundstruktur och av manusets handling. Bygg steg för steg din synopsis. Det finns ingen inbördes ordning utan du kan börja vart du vill. Bygg på vartefter du får idéer till ditt manus. Använd din anteckningsbok/skrivbok för att skapa denna skiss av ditt manus handling.

Grundstruktur

I synopsis ena del; grundstruktur, skriver du en arbetstitel, en genre och en röd tråd. Skriver ned ditt manusets handling i grova drag. Grundstrukturen kan även omfatta en tidsplan och baksidestext. Tidsplanen kan vara en del av ditt mål, du kan sätta upp delmål att ex. skriva 40 000 ord till midsommar/julafton. Ditt slutmål med färdigt manus kan två år från idag. Gå vidare med att fylla på med mer handling till ditt manus.

Handling

I synopsis andra del, handling, bygger du vidare med att skriva ned idén för manus du skissat på i grova drag och skriva ned mer detaljer. Bygg på steg för steg. Du kan välja miljö för vart manus utspelar sig i olika delar av manus. Skapa grunden till ett karaktärsgalleri. Se gärna under karaktärer här på min sida. Skissa på hur huvudpersonen ska vara.

Sätt upp tidsmarkörer, när i manus ska scenen utspela sig. Markera med en symbol (ex. en trekant) på de ställen du ska göra research för att få scenen riktigt bra. Scener kan vart efter placeras i ditt manus kapitel och i underkapitel, skriv ned alla dina scener. Har du en bra idé på en nyckelscen skriv upp även om du inte riktigt vet idag vart den ska hamna.

 

Skriv ned allt

Din synopsis kan vara skriven i ett anteckningshäfte, på klisterlappar, i Word, Excel eller OneNote. Det finns så många sätt att få ordning på dina scener. Synopsis byggs av grundstruktur och av manusets handling. Skriv ned det som kommer upp när du tänker på ditt manus. Stora som små saker, sortera sedan in dem i den kategori där den hör hemma. Hör det till grundstruktur eller till manusets handling? En synopsis växer och byter skepnad utifrån att manus växer fram. Skriv ned allt även om du inte har hittat rätt plats, minnet är kortare än du tror och det är synd om en bra scen försvinner.

@Manuscoach

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Prologens syften

Prologens syften Prologen gagnar olika behov beroende på manus behov och författarens avsikter, prologens syften.

Läs mer
Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights