Karaktärsgalleri

Ett galleri över dina karaktärer kan vara sida upp och ned med små, små detaljer till en mer övergripande skiss över karaktärernas egenskaper.

 

Ett galleri kan se ut på många olika sätt, här är två exempel.

 

  1. En sida per karaktär med många rader där du skriver ned namn, släktförhållande till annan karaktär, klädstil, utseende, egenskaper. Samma rader för alla karaktärer även om alla rader behöver inte vara ifyllda för bikaraktärerna.
  2. Du kan också ställa upp som ett skolschema, en kolumn för varje karaktär och sedan egenskaper på varje rad. Då är det lätt att se att två karaktärer blir för lika varandra.

 

Du kan ha ett fantastiskt minne och inte behöva skriva ned något alls, men för de flesta så är nedskrivna egenskaper bra att ha. Att byta färg på håret eller ögonen mellan kapitel för att minnet tog en tur är tråkigt.

Tänk även på språket! Två personer ska inte ha samma röst och samma uttryck. Tänk på deras ålder, bakgrund och varför de är en karaktär i ditt manus.

 

Sedan är det författarens skicklighet som gör att egenskaperna ”läcker ut” lite i taget, det ska inte finnas 10 rader med en beskrivning över antagonistens familjehistoria även om du som författare vet den. Låt egenskaper som klädstil komma fram lite i taget, att din huvudperson som är väldigt sportig har problem när hon ska ha klänning på sig inför en fin fest. Att hon inte känner sig bekväm med klänning, hon vet inte vilka smycken som passar till en klänning med krage.

 

Vilken av dina karaktärer tycker du är lättast att ge egenskaper? Kan det vara en karaktär som du kan ”se framför dig”? Har du en karaktär som är svår då kan du prova att lägga mer tid på denne person i ditt galleri och se om det släpper.

 

@Manuscoach

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights