Karaktärens karaktär

Karaktären måste behålla sin karaktär

Att brodera ut en karaktärs hela familjehistoria och händelser från barndomen i ditt manus leder mer mot ett tråkigt manus än intressant manus. Dock ska du som författare känna att du vet hur karaktären ska hantera olika situationer. Att känna sin karaktärs historia hjälper dig att förstå hur din karaktär ska agera i varje situation.

 

Varför är din antagonist rädd för vatten? Jo, för när han var 10 år så drunknade hans syster.

 

Är huvudpersonen alltid sugen på godis? Sitter och ”tjuväter” i bilen innan ett kärleksmöte.

 

Äkta karaktär

Att låta karaktären behålla sitt sätt och egenskaper ger att läsaren känner att dina karaktärer är äkta och uppskattar manus mycket mer. Karaktären måste stanna i sin karaktär till sista bokstaven på sista sidan så läsaren inte undrar vem det är som kommer in i berättelsen i sista kapitlet, en person som inte alls passar in.

 

Plötsligt kommer antagonisten i jogging kläder som tidigare alltid varit klädd i jeans och skjorta. Då stannar läsningen upp, vem är James som kommer i jogging kläder?

 

Minnesvärd karaktär

En karaktär som är genuin och lätt att känna igen stannar i minnet hos läsaren. En intressant karaktär får läsaren att längta till ditt nästa manus är klart. Ett sätt att få karaktären att kännas äkta är att ge den felfria hjälten några svaga punkter, är hon allergisk mot pollen och nyser? Har han cellskräck och ogillar därför hissar?

 

Kommer du själv ihåg en karaktär i en bok du läst? Vad var det som gör att du minns karaktären? Se om du kan få tips av en annan författares sätt att skriva som du kan använda i ditt författande.

 

@Manuscoach

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights