Vad är genre?

Genre kan kort beskrivas som klassindelning av böcker. Tidigare under renässansen var indelningen strikt och fylld av regler. Idag flyter genre mer över gränserna, vi får genre blandningar och genre överskridanden.

Idag kan inte klassindelning ses som ett fast begrepp. Genre ändras efter vem som sätter ”regler” och när ”regeln” sätts. En bok kan klassas till en genre när den ges ut och efter några år så har den flyttas till en annan genre.

Det finns många listor på nätet för aktuella genre. Jag väljer att inte återskapa dem här.

Vad ska jag välja för genre till min bok?

En läsare vill få vad den tänkt läsa. Står det deckare på omslaget så ska det vara deckare i manus. De viktigaste faktorerna är dina huvudpersoner och vad boken handlar om. Även om du har en bi intrig med kärlek så stannar ändå boken i genre deckare. Miljön för handlingen har också en viktig roll, utspelar sig handlingen i en krigsmiljö?

Att välja genre först och skriva manus sen eller att skriva manus först för att sedan välja genre är frågan! Båda sätten är helt rätt.

Det du ska fråga dig är vad är den viktigaste handlingen i ditt manus? Deckare, kärlek eller krigshandlingen? Där har du svaret på i vilken genre din bok passar. Att lyssna på en erfaren förläggare och ta in råd kan bidra till att känna om genren på din bok är rätt.

 

 

Hur uttalas genre?
Genre uttalas “schanger” eller “sjanger”

SAOL:
genre [∫aŋ´er] substantiv ~n ~r [∫aŋ´rer]
• slag, sort, konst­art; genre­bild

 

@Manuscoach

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights