Att utveckla karaktären

Karaktären är din bästa vän. Karaktärerna lyfter och bygger ditt manus. Att skapa karaktärer till ditt manus kan vara såväl svårt som väldigt roligt! Karaktärerna måste ha personligheter för att handlingen ska uppfattas som levande och intressant.

Locka fram minnen av en person som passar in på din huvudperson, hur är huvudpersonen? Vem påminner huvudpersonen om? Ställ dig många frågor då växer utseende och egenskaper fram. Få med fler egenskaper än utseende och kläder. Locka fram minnen av hur det luktar hos en barnfamilj eller hos en familj som älskar att sporta.

Gör lika för de andra karaktärerna i ditt manus. Se vilka egenskaper du kan plocka från mannen på bussen, granntanten på hörnet och pojken i kassakön.

Skriv upp så du kommer ihåg! Hjärnan är en kul typ som kommer på saker i de mest underliga situationer men tyvärr kan orden flyga vidare på fria vingar. Så skriv upp:

  • När du hör ett uttryck på radion.
  • Kommer på en gest som polisen i ditt manus ska göra.
  • Du ser en kvinna på trottoaren framför dig och inser att din karaktärs syster ska vara klädd så.

För en del av de etablerade författarna så ”kommer karaktärerna till dem”, karaktärerna ger sig själva egenheter och utseende. Prova om det kan ske även för dig, att vartefter du skriver så ”vet” du hur karaktären ska utvecklas i sin personlighet.

Tycker du det är lätt att ge karaktärerna egenskaper?

@Manuscoach

Dela gärna inlägg

Läs gärna mer i dessa artiklar

Prologens syften

Prologens syften Prologen gagnar olika behov beroende på manus behov och författarens avsikter, prologens syften.

Läs mer
Manuscoach

Din PT för ditt skrivande!

Delar med sig av råd

Tack till er som skriver och önskar er råd, ger tips om vad som ska finnas på hemsidan. Tack!

Manuscoach

Mina favoriter
Läs gärna mer i dessa artiklar
Verifierad av MonsterInsights